Truskawka — wartości odżywcze!

Truskawka — wartości odżywcze!

Ocena: 0.00
Dodano:

Truskawki posiadają szereg właściwości odżywczych i zdrowotnych. Możemy do nich zaliczyć wszelakie witaminy, jak witamina C, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Chroni ona przed wolnymi rodnikami oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Jest przydatna w szczególności dla kobiet. Do tego zawierają witaminy z grupy B, A, PP, E, które dbają o regulację dotleniania krwi oraz całą masę mikroelementów. Należą do nich żelazo, wapń, fosfor, mangan i magnez.

Truskawki, jako owoce lecznicze dla każdego!

Truskawki są nie tylko dobre w smaku, ale gwarantują też dużo rozmaitych właściwości prozdrowotnych. Rekomendowane są dla reumatyków, osobom chorym na wątrobę, a także tym, którzy cierpią na schorzenia nerek. Wykazują działanie moczopędne. Truskawki mają również zbawienny wpływ na serce, obniżają złowrogi cholesterol, a także ciśnienie tętnicze. Możesz być zaskoczony, ponieważ są słodkie, a przy tym zawierają małą ilość kalorii. Doskonale poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób jest świadomych, ale truskawki są użyteczne przy łagodzeniu drobnych dolegliwości gardła.

Te niezwykłe owoce są prawdziwą bombą witaminową! Dlatego powinny je spożywać osoby cierpiące na anemię. Jednocześnie dobrze wspierają układ odpornościowy!

Świeże truskawki w diecie — prozdrowotne przepisy!

Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Zazwyczaj jada się je z cukrem i śmietaną. Pozostali uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i wszystko mieszają. Z truskawek można robić również pyszne koktajle. Podstawowy ma w sobie zaledwie dwa składniki – mleczko kokosowe i dojrzałe truskawki. Całość trzeba ze sobą zblendować i gotowe! Do wcześniejszego przepisu możesz dodać płatki owsiane i tym sposobem zrobisz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są doskonałym i smakowitym uzupełnieniem wielu ciast. Można je jadać nie tylko w słodkiej formie, ale także w formie bardziej wytrawnej – jak na przykład w postaci sosów do mięsnych potraw.

Ciekawe właściwości truskawek!

Z ciekawszych informacji o truskawkach można powiedzieć o odmianach tych pysznych i słodkich owoców. Są to między innymi białe oraz żółte owoce. Te białe smakują jak ananasy i są bardzo delikatne. Pestki, które znajdują się w skórce truskawek, widoczne gołym okiem, są odpowiedzialne za wysoką ilość błonnika. Truskawki, jako jedyny pierwszy owoc dojrzewa najwcześniej. Następuje to już w maju, kiedy pojawiają się cieplejsze dni!

 

Oceń artykuł
Inne artykuły autora
Truskawka — wartości odżywcze!
  • Data dodania:
  • 0.00
  • 0
Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Artykuły w kategorii Zdrowie i odżywianie
Kiedy odwiedzić chirurga onkologa?
Data dodania:
0.00
0
Problemy ze snem – jak pokonać bezsenność?
Data dodania:
0.00
0
Truskawki posiadają szereg właściwości odżywczych i zdrowotnych. Możemy do nich zaliczyć wszelakie witaminy, jak witamina C, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Chroni ona przed wolnymi rodnikami oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Jest przydatna w szczególności dla kobiet. Do tego zawierają witaminy z grupy B, A, PP, E, które dbają o regulację dotleniania krwi oraz całą masę mikroelementów. Należą do nich żelazo, wapń, fosfor, mangan i magnez.Truskawki, jako owoce lecznicze dla każdego!Truskawki są nie tylko dobre w smaku, ale gwarantują też dużo rozmaitych właściwości prozdrowotnych. Rekomendowane są dla reumatyków, osobom chorym na wątrobę, a także tym, którzy cierpią na schorzenia nerek. Wykazują działanie moczopędne. Truskawki mają również zbawienny wpływ na serce, obniżają złowrogi cholesterol, a także ciśnienie tętnicze. Możesz być zaskoczony, ponieważ są słodkie, a przy tym zawierają małą ilość kalorii. Do...